Több tízmillió dollárnyi értéket hoz a Shellnek a big data

forrás: Prím Online, 2013. november 22. 10:46

A big data trendet jellemző hatalmas mennyiségű, gyorsan keletkező, változatos adatokkal számos iparág szervezetei szembesülnek. Analitikai eszközök segítségével a Shell energetikai cég amerikai kutató és kitermelő egysége is nagy adatmennyiségeken végez elemzéseket. Az így kinyert információkat többek között az ásványianyag-lelőhely kutatást érintő megalapozott döntésekben, a jó minőségű energiahordozó-források lokalizálására, illetve a költségek csökkentésére és a környezeti hatások mérséklésére használják fel.

A Shell a SAS előrejelző karbantartási szoftvere segítségével növeli berendezései élettartamát és üzemidejét, amely a fokozott gáz- és olajkitermelésnek köszönhetően több tízmillió dollárnyi értéket is jelenthet a vállalat számára. A Shellnél a működés minden területét érinti az analitika, amely a hatékonyság és az eredményesség növelésében támogatja a vállalatot.

„Hatalmas mennyiségű valós idejű adatot elemzünk annak érdekében, hogy növeljük a folyamataink és az eszközeink hatékonyságát, teljesítményét és megbízhatóságát. Amikor a SAS szoftver teljesítmény-kiesést jelez, gyorsan megállapíthatjuk az okát, megvizsgálhatjuk a rendszert, és megelőzhetjük vagy enyhíthetjük a kritikus üzemeltetési zavarokat. A SAS kiiktatja a találgatásokat az üzleti folyamatainkból." - emelte ki Tom Moroney, a Shell amerikai upstream üzletágának földtudományi és technológiai fejlesztésekért felelős vezetője.

A Shell mérnökei arra használják ezeket az analitika segítségével nyert információkat, hogy javítsák a vállalat legújabb olajfúró és -kitermelő úszó platformjának, a Mexikói-öbölben lévő Perdido-nak a teljesítményét. A mintegy 3000 méternyi vízréteg és további 2700 méternyi iszap-, só- és sziklaréteg alatt egy Houston méretű mező található, amely akár napi 130.000 hordó kitermeléséhez elegendő olajat és földgázt tartalmaz.

Az energiaiparban a működési adatokon túl a fogyasztási adatok elemzése is értékes összefüggésekre világíthat rá. Ilyen adatokat szolgáltathat például egy intelligens elektromos hálózat, amikor a fogyasztó felkapcsolja a lámpát, vagy beindítja a légkondicionáló berendezését.

„A big data korszakban elvárás az energetikai cégek felé, hogy jobban megértsék az ügyfeleiket, és megfontoltabban használják fel az erőforrásokat. A vállalatok ezeket a célokat fejlett analitikai eszközök segítségével valósíthatják meg, például előrejelző és optimalizáló, valamint integrált adatmenedzsment megoldásokkal." - mutatott rá Tao Hong professzor, az Észak-Karolinai Egyetem charlotte-i Energiatermelési és Infrastruktúra Központjának munkatársa.

 

Kulcsszavak: SAS adatelemzés big data

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38