A dubai világkiállításon mutatkozott be és talált új partnerekre a Széchenyi István Egyetem

forrás: Prím Online, 2022. március 21. 18:40

A világkiállítás magyar pavilonjában megrendezett Puskás-napon a sportinnovációban érdekelt technológiai cégek mellett három hazai egyetem mutathatta be a sporttal kapcsolatos tevékenységeit. A győri Széchenyi István Egyetem a sport és a műszaki innovációk összekapcsolódását szemléltette az eseményen. Az előadás több potenciális partner érdeklődését is felkeltette, amelynek köszönhetően új, nemzetközi együttműködések körvonalazódnak a győri felsőoktatási intézmény részvételével.

A Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter részvételével a világkiállítás magyar pavilonjában megrendezett Puskás-nap keretében a Testnevelési Egyetem és a Debreceni Egyetem mellett a győri Széchenyi István Egyetem mutathatta be a sporttal kapcsolatos innovatív tevékenységét. 

 

A Széchenyi István Egyetem bemutatkozása a dubai világkiállításon (Fotó: Studio House DXB)

 

„A győri egyetem magas színvonalú műszaki képzésére és kutatásaira hagyatkozva előadásomban a sport és a műszaki innovációk összefüggéseiről, valamint mindezek felsőoktatásban való hasznosulásáról beszéltem. A legkézenfekvőbb példa erre a világszerte nagy népszerűségnek örvendő Formula Student-versenysorozat, amelyben a csapatok a maguk által megépített versenyautókkal vesznek részt. A hallgatók gyakorlatban csiszolhatják a tanultakat, éles helyzetben fejleszthetik mérnöki tudásukat” – mondta el kérdésünkre Kolossváry Tamás, a Széchenyi István Egyetem Zalaegerszegi Innovációs és Képzési Központjának központvezetője, aki hallgatóként maga is a Formula Student résztvevője, a versenysorozatban szereplő Arrabona Racing Team egyik alapító tagja volt. 

 

Kolossváry Tamás, a Széchenyi István Egyetem Zalaegerszegi Innovációs és Képzési Központjának központvezetője. (Fotó: Studio House DXB)

 

Kiemelte, a Széchenyi-egyetem nemcsak hallgatói csapattal vesz részt az oktatási célú versenysorozatban, de hozzá kapcsolódóan jelentős eseményeket is szervez. Ilyen a Formula Student Symposium, amelyen olyan világhírű szakemberek tartottak már előadást, mint Luca Marmorini, a Ferrari Forma 1-es csapatának egykori motorfejlesztési vezetője, vagy Ulrich Baretzky, az Audi Sports motortechnológiai részlegének vezetője. „Egyetemünk sportegyesülete az egyre nagyobb teret hódító e-sportban is otthon van, a Formula Student online versenyében is érdekelt a SZESE e-sport-szakosztálya” – tette hozzá Kolossváry Tamás, aki egy másik hallgatói versenycsapatra, a SZEnergy Teamre is felhívta a figyelmet, amely elektromos járművek fejlesztésével és építésével foglalkozik, és évről évre jelentős eredményeket ér el a Shell Eco-marathon energiahatékonysági versenyen.

 

A központvezető előadásában kitért a Széchenyi-egyetem egyéb tevékenységeire is, amelyekkel az elhivatott hallgatókat támogatják. Ezek között említette a számos vállalati partnerrel közösen működtetett duális képzést, a versenyszakmérnök szakirányú képzést, vagy éppen az intézmény inkubációs programját, amellyel a fiatalok startuptevékenységét támogatják.

 

Szujó Zoltán ismert sportriporter, az innovációért és technológiáért felelős miniszter autó- és motorsportért felelős tanácsadója és dr. Dőry Tibor, a Széchenyi István Egyetem Menedzsment Campusának vezetője az Expo 2020 magyar pavilonjában.

 

„A jövőben jártunk” – foglalta össze tömören a világkiállításon tapasztaltakat dr. Dőry Tibor, a Széchenyi István Egyetem Menedzsment Campus Kompetenciaközpontjának vezetője. „A Széchenyi-egyetem kutatásainak egyik központi mozgatója a fenntarthatóság szolgálata, ezért a Dubaiban látottak rendkívül inspiratív módon hatottak ránk, hiszen a világkiállításon is kiemelt figyelmet kap a fenntartható fejlődés” – hangsúlyozta a szakember, aki úgy látja, a győri prezentációnak nagy sikere és számos hozadéka volt. Kiemelte, több kapcsolatépítő megbeszélést is folytattak, amelyeknek köszönhetően új partnerségek körvonalazódnak. „Az egyik ilyen együttműködés keretében – a tervek szerint – a széchenyis hallgatók kaphatnak lehetőséget projektjeik bemutatására a dubai Design District októberi Design Week eseményén, de csereprogramokról, sőt gyakornoki lehetőségekről is egyeztetünk. Emellett Vincze Ottó miniszteri megbízottal is megbeszélések kezdődtek a hazai sportinnovációkat megvalósító cégek és egyetemünk együttműködési lehetőségeiről” – árulta el dr. Dőry Tibor.

 

Kolossváry Tamás hozzáfűzte, a világkiállítás magyar pavilonjában találkoztak a SEYU képviselőivel, akikkel szintén kibontakozóban van egy közös projekt. A SEYU a világ egyik legismertebb magyar sporttechnológiai startupja, amely a pandémia alatt teremtette meg a sporteseményeken való virtuális részvétel és szurkolás lehetőségét. „A teqball szintén egy olyan magyar találmány, amely meghódította a világot. Velük is felvettük a kapcsolatot a jövőbeni partnerség érdekében” – sorolta a szakember, aki kiemelte, bár a találkozások apropója a sport volt, a kialakuló együttműködések számos területet felölelnek a műszaki tudományoktól a sporttudományi területeken át a Széchenyi István Egyetem Művészeti Karán működő Design Tanszék képzéséig.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Érkeznek az Arctis Nova termékcsalád legújabb tagjai

A SteelSeries, az úttörő Arctis Nova headsetsorozat megalkotója, az eredeti esport márka, amely egyesíti a gaminget a kultúrával, és a gaming- és esport-perifériák világelső gyártója kibővítette az Arctis Nova termékcsaládot az Arctis Nova 5 sorozatú headsetek és a Nova 5 Companion App bevezetésével.

2024. május 16. 18:01

Ezekkel a gumikkal télen is biztosan célba ér a fuvar!

A Bridgestone, a prémium gumiabroncsok és fenntartható mobilitási megoldások globális vezetője bejelentette új prémium téli gumiabroncsát kisteherautók számára. A Bridgestone a Duravis Van Winter ENLITEN-nel a kisteherautó-flották tulajdonosait támogatja a mindennapi téli felhasználás közben, amellett, hogy segít csökkenteni a teljes tulajdonosi költségüket (azt, hogy a termék a teljes élettartama alatt mennyibe kerül a vállalkozásnak).

2024. május 16. 16:22

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38