A világhálós Larousse versenyben a Wikipediával

MTI Sajtóadatbank, 2008. május 14. 08:48

A lexikonjairól híres francia Larousse könyvkiadó kedden bejelentette, hogy larousse.fr honlapon létrehozza az interneten "az első felhasználói közreműködéssel készített enciklopédiát", amely - a Wikipediával versenyben - lehetővé teszi állandó anyagának megtekintését és az internetezők szócikkeinek feldolgozását.

A műfajok keveredésének elkerülése érdekében a két különböző forrásból eredő anyagokat világosan megkülönböztetik: az egyik oldalon a Larousse nyomtatott lexikonjának cikkei (mintegy 150 ezer cikk és 10 ezer fotó), a másikon az internetezők által készített anyagok lesznek.

"Az emberek egyre inkább megszokják ezt a sokféleséget és különbséget tudnak tenni egy referenciaként kezelhető írás és egy vélemény között" - jelentette ki Line Karoubi, a kiadó szótár- és lexikonrészlegének helyettes vezetője, megemlítve az önkéntes szerzők által készített Wikipedia internetes tudástár nagy nemzetközi sikerét.

A larousse.fr azonban több ponton eltér majd a Wikipedia módszerétől. Míg az utóbbi írásai általában névtelenek és bármely internetező által módosíthatók, a Larousse önkéntes munkatársainak azonosítani kell magukat ahhoz, hogy a világhálóra feltegyék írásaikat, amelyeknek jogtulajdonosai maradnak - és amelyeknek szövegét csak ők maguk módosíthatják.

A Larousse nem az egyedüli a francia kiadók közül, amely internetre megy. A Le Robert 2008-tól a világhálóra teszi francia értelmező szótárát - ez fizetség ellenében lesz csak konzultálható. Az Encyclopedie universalis 1999-től lesz használható az interneten - évi 69 eurós (17 ezer forint) előfizetéssel. A Google is úgy döntött, hogy a keresőmotor mellé világhálós enciklopédiát állít: ezt a magukat azonosító internetezők szerkesztik majd, és reklámot is tartalmazhat.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Vodafone országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett

A Vodafone Magyarország hálózatfejlesztési stratégiájának részeként 2024 végéig országosan az állomások 40 százalékán végez kapacitásbővítést, ami a hívásminőséget és a letöltési sebességet is jelentősen javítja. A hálózatfejlesztési programnak köszönhetően többek között Debrecenben, Miskolcon, Veszprémben, Székesfehérváron és Nyíregyházán élvezhetik a szolgáltató ügyfelei a gyorsabb mobilinternetet. 

2024. május 15. 20:44

Digitális gyermekvédelmi konferenciát szervezett az NMHH és az ELTE

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé, hogy a bántalmazás önkéntes bejelentése és a monitorozási kötelezettség közösen segítse a gyermekek védelmét az online térben. Többek között ez is elhangzott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) támogatásával, az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar által a gyermekek online bántalmazása elleni védekezésről szervezett konferencián.

2024. május 15. 19:31

Hozzuk ki a legtöbbet okostelefonunk hangzásából!

A hétköznapok elengedhetetlen részeként okostelefonunk egy kifejezetten kényelmes eszköz, amit számos dologra használhatunk. Akár csak telefonálunk, akár filmet vagy sorozatot nézünk, esetleg megbeszélésen veszünk részt vagy zenét hallgatunk, fontos, hogy a legjobb minőségű hangot kapjuk. A HONOR friss tippei ebben segítenek. 

2024. május 15. 16:10

A világ 600 legjobb fiatal egyeteme közé került a Széchenyi-egyetem

Az 501–600. helyen szerepel a győri Széchenyi István Egyetem azon a ranglistán, amelyet a Times Higher Education (THE) május 14-én tett közzé a világ legjobb fiatal egyetemeiről. Az intézmény újabb sikere mögött erősödő kutatási teljesítménye, valamint szoros ipari és nemzetközi kapcsolatai állnak.

2024. május 15. 14:33

A FŐTAXI a Formula 1 Magyar Nagydíj hivatalos szállítópartnere

2024-ben immár 39. alkalommal rendezik meg a Formula 1 Magyar Nagydíjat. A Hungaroring Sport Zrt-vel kötött megállapodás értelmében a július 21-én tartandó viadal hivatalos és kizárólagos személyszállító partnere a legnagyobb múltú hazai taxitársaság, a FŐTAXI lesz. A megállapodás célja, hogy a látogatók és a partnerek egyszerűen és biztonságosan jussanak el a Hungaroringre és haza. 

2024. május 15. 12:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38