Web 2.0 - a szükséges jó

forrás Prim Online, 2009. március 4. 08:21

Szalad-e és merre szalad tovább az on-line szolgáltatók szekere, mit csinál otthon a négy fal között a magyar internethasználó, hogy mégis közösségben érezze magát és miért jelentette az LSD ugyanazt az embereknek a hatvanas években, mint az internet a kilencvenes években – erre és számos más kérdésre kereste és adta meg a választ Magyarország első BarCamp konferenciája a Gerbeaud Házban 2009. március 3-án.

A Web 2.0 Symposium nevű konferencia különlegessége, hogy nem az előadók döntésén múlt, mit kap a közönség, hanem a résztvevők döntötték el, miről szóljanak a beszélgetések, továbbá a neves bloggerek, cégvezetők és nemzetközi szakemberek mellett bárki jelentkezhetett előadást tartani. Ilyen szempontból a budapesti BarCamp bátran nevezhető duplán Web2-esnek. A konferencián nagyvállalatok mellett startup cégek is nagy számban képviseltették magukat, olyan témákban mint a hangfelismerés, programajánlás és különleges keresési technológiák.

Az internet inspirál, meghatározó élményt nyújt a nap bármely szakában, úgy, ahogyan a hatvanas években tette azt az LSD
– mondta Ernst-Jan Pfauth, aki saját bevallása szerint sosem használt tudatmódosító szert. A thenextweb.com fiatal szakembere szerint a hatvanas években a szexuális szabadság, a béke és az emberi egyenlőség megvalósítására törekvő hippik jelképezték a  társadalomban azt a réteget, amit a kilencvenes években az internetfelhasználók. A kilencvenes évek végén kezdődött egy forradalom, amely ezekben a percekben is tart és tetten érhető a blogokban, a közösségi oldalakon, a videómegosztókon és minden olyan internetes lehetőségben,  melyet ma web 2-esnek nevezünk.

Az internet fejlődésének fő irányvonalát az innováció adja, amely mindig valahol máshol jelentkezik – fogalmazta meg a konferencián Drajkó László, a Microsoft Magyarország ügyvezető-igazgatója. Az on-line szolgáltatók alakulása és folyamatos fejlődése a felhasználók elvárásai szerint történik. A felhasználó ugyanazt akarja a szolgáltatótól, amit a szolgáltató a technológiai fejlesztőtől: minél olcsóbban vagy lehetőleg ingyen a legtöbbet kapni.

Csiszár Dénes a Web2-re épülő marketing kampány költségeit és hasznát boncolgatva mutatott rá azokra az értékekre, amelyekből egy cég hasznot remélhet webes kampány alkalmazásával. A webstratégiai tanácsadó workshopján a közönség adta meg a választ: egy web2-es technológia is működhet gazdaságilag sikeres platformként (pl: iWiW), még akkor is, ha Magyarországon még nem minden esetben megfelelőek a piaci körülmények.

A weboldalak látogatottsága mellett fontos szempont az is, hogy mennyi időt tölt el egy felhasználó az adott site-on, hányszor tér vissza és milyen gyakorisággal teszi azt – sorolta a méltánytalanul elhanyagolt és alig mért tényezőket a Microsoft szakembere, majd hozzáfűzte: lényeges szempont, hogy mekkora a visszhang, milyen erős hatást vált ki az emberekből egy szolgáltatás, függetlenül attól, hogy pozitív vagy negatív a fogadtatása.

Az első  BarCamp konferenciája a kor legfrissebb vívmányait is bemutatta az érdeklődőknek. A bináris audió és vizuális tartalmak visszakereshetőségét ismertette Tompa Tamás, a Digital Natives szakembere. Megyeri Tibor, a T-Home marketing vezetője szerint a tévénéző már rég fellázadt, átvette az irányítást a készülék felett és már rég nincs kiszolgáltatva a műsorszolgáltatóknak, amikor az aktív szabadidőeltöltést szervezi.

Gazdasági válság ide vagy oda, az on-line média pörög, utat tör magának. A médiapiaci torta egyre kisebb lesz, ebből a kisebb tortából fog még nagyobbat kiharapni az internetes üzletág. A kérdés az, hogy az átmeneti zsugorodás lesz-e akkora, hogy akár az internetes árbevételek is csökkenjenek – magyarázta Gerentsér Imre, a Sanoma Budapest munkatársa a gazdasági válság internetpiaci hatásairól tartott kerekasztal beszélgetésen.

Az „Engedd szabadon és keress pénzt máshol” elv itthon legerősebben a Creative Commons berkein belül érvényesül – mondta Bodó Balázs, aki példaként az Al Jazeera televíziót említette, amely annak érdekében, hogy eljuttassa üzenetét – főként az amerikai közönségnek – a Creativ Commons licencet használja és a világhálón is elérhetővé teszi tudósításait. A szakember kitért arra is, hogy a CC folyamatosan ostromolja a világ vezető filmgyártó és lemezkiadó cégét annak érdekében, hogy a kulturális tartalmak egyszer majd mindenki számára szabadon és ingyen elérhetőek legyenek.

Egy egyszerű szöveg on-line változatától a web eljutott oda, hogy önálló, lélegző lénnyé vált, melyet etetni kell és törődni vele – mondta Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom Nyrt. elnök-vezérigazgatója, hozzátéve: olyan világban élünk, amelyben minden és mindenki kapcsolódhat egymáshoz, egy folyamatosan megújuló találmány, az internet réven.

A BarCamp konferencia közel negyven előadásának sikereire alapozva a szervezők várhatóan jövőre is az ideihez hasonló formában hirdetik meg a Web 2.0 Symposiumot.

A Web 2.0 Symposium konferencia honlapja - http://web24.ap.hu/

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Érkeznek az Arctis Nova termékcsalád legújabb tagjai

A SteelSeries, az úttörő Arctis Nova headsetsorozat megalkotója, az eredeti esport márka, amely egyesíti a gaminget a kultúrával, és a gaming- és esport-perifériák világelső gyártója kibővítette az Arctis Nova termékcsaládot az Arctis Nova 5 sorozatú headsetek és a Nova 5 Companion App bevezetésével.

2024. május 16. 18:01

Ezekkel a gumikkal télen is biztosan célba ér a fuvar!

A Bridgestone, a prémium gumiabroncsok és fenntartható mobilitási megoldások globális vezetője bejelentette új prémium téli gumiabroncsát kisteherautók számára. A Bridgestone a Duravis Van Winter ENLITEN-nel a kisteherautó-flották tulajdonosait támogatja a mindennapi téli felhasználás közben, amellett, hogy segít csökkenteni a teljes tulajdonosi költségüket (azt, hogy a termék a teljes élettartama alatt mennyibe kerül a vállalkozásnak).

2024. május 16. 16:22

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38