Egyharmadával visszaesett az internetforgalom Svédországban egy új törvény nyomán

MTI Sajtóadatbank, 2009. április 6. 09:10

Óriási mértékben, harminchárom százalékkal csökkent Svédországban az aktív internetforgalom. Az ok: a kormány szigorú és személyiségjogi problémákat is felvető törvényt vezetett be az országban.

Az új törvény engedélyezte a szerzői jogokat birtokló különböző cégek (például lemezkiadók, könyv-, film- és szoftverforgalmazók) számára, hogy az internetszolgáltató cégektől megkapják a felhasználóik személyes adatait abban az esetben, ha olyan fájlmegosztó rendszereket használnak, mint például a torrent - olvasható a BBC honlapján.

Az állami statisztikák szerint Svédországban a teljes lakosság 8 százaléka használ rendszeresen fájlmegosztó szolgáltatásokat. Az egyik leghíresebb torrent-honlap, a The Pirate Bay is Svédországban található, és az ellenük zajló perben várhatóan április 17-én hirdetnek ítéletet.

A Netnod nevű svéd cég kimutatásai szerint az országból ki- és beáramló internetforgalom azt mutatta, hogy átlag 120 gigabyte/másodpercről, 80 gigabyte/másodpercre esett vissza a forgalom április elsején, amikor a törvény hatályba lépett.

Christian Engstrom, a svéd kalózpárt (SPP) vezetője úgy véli a visszaesést tényleg a törvény okozta, de ez csak időleges lesz. "Tényleg elképesztő visszaesésről számolhatunk be. Ugyanakkor a más országoknál előforduló hasonló esetek azt mutatják, hogy bár az ilyen drákói szigorral bevezetett törvények csökkentik az Internet-felhasználást, később visszaáll minden az eredeti kerékvágásba és az emberek ugyanúgy használják majd a fájlmegosztást" - hangoztatta.

"Az emberek egész egyszerűen megkeresik azokat a biztonsági beállításokat, amelyek segítségével nem találhatják meg őket, aztán folytatják onnan a letöltéseket, ahonnan abbahagyták" - tette hozzá.

Engstrom elismerte, hogy ezzel a törvénnyel pár fájlmegosztót sikerült elijeszteni, ugyanakkor összességében mégsem érnek el jelentős csökkenést a törvényhozók. "Több mint kétmillió fájlmegosztó (számítógép) van Svédországban, úgyhogy ha ezret el is kapnak, hogy példát statuáljanak, az az egyéni felhasználó szempontjából még mindig rendkívül csekély aránynak számít" - magyarázta.

A szerzői jogokat birtokló cégek képviselői viszont rendkívül elégedettek az új törvénnyel. Kjell Bohlund, a Svéd Könyvkiadók Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy míg eddig képtelenek voltak lépni a hasonló esetekben, most végre saját maguk kereshetik meg a felhasználók internetcímét. Az egyik ilyen üggyel már aktívan foglalkoznak is: egy fájlmegosztó ismeretlen "elkövető" 3000 hangoskönyvet osztott meg a szerverén, és az új törvényt latba vetve kötelezték az internetszolgáltatót, hogy adják ki az IP címét. "Két héten belül kiderítjük, kié az IP cím " - nyilatkozta boldogan Bohlund. "Ezután eldönthetjük, hogy bepereljük-e, követeljük, hogy álljon le, vagy esetleg ne csináljunk semmit."

Christian Engstrom "katasztrófának" nevezte a törvényt, nem csak a fájlmegosztók, hanem egész Svédország szempontjából is. "Az ilyen illegális esetek megítélése a rendőrség dolga, mivel az ő feladatuk, hogy a törvényt betartassák. Ezzel az új törvénnyel viszont magáncégek kezébe adtuk annak lehetőségét, hogy az állampolgárokat rendőrségi módszerekkel elkaphassák. A nyugati demokráciák egyáltalán nem így működnek."

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Újfajta trendek az irodában

A pandémiát követő időszak jelentős változásokat hozott a vállalatok irodaterületekkel kapcsolatos felfogásában, nagy hangsúlyt helyezve a vállalati kultúra és a produktivitás erősítésére az irodai jelenléten keresztül. A hibrid munkamódok trendje, amely a COVID-19 világjárvány idején nyert lendületet, fokozatosan visszaszorulóban van. A vállalkozások egyre inkább felismerik az irodaterek értékét az együttműködés, a tudásmegosztás és a vállalati kultúra erősítésében.

2024. május 17. 11:33

Új elnökségi tagokat választott a Magyar Marketing Szövetség

A szakma meghatározó szervezete, a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) május 15-én, a Haris Parkban szervezte tisztújító közgyűlését, amelyen a tagok kibővült, immár 18 tagú Elnökséget választottak, amelyben továbbra is a hazai marketing és kommunikációs szakma meghatározó döntéshozói, illetve szereplői kaptak helyet. 

2024. május 17. 09:54

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Érkeznek az Arctis Nova termékcsalád legújabb tagjai

A SteelSeries, az úttörő Arctis Nova headsetsorozat megalkotója, az eredeti esport márka, amely egyesíti a gaminget a kultúrával, és a gaming- és esport-perifériák világelső gyártója kibővítette az Arctis Nova termékcsaládot az Arctis Nova 5 sorozatú headsetek és a Nova 5 Companion App bevezetésével.

2024. május 16. 18:01

Ezekkel a gumikkal télen is biztosan célba ér a fuvar!

A Bridgestone, a prémium gumiabroncsok és fenntartható mobilitási megoldások globális vezetője bejelentette új prémium téli gumiabroncsát kisteherautók számára. A Bridgestone a Duravis Van Winter ENLITEN-nel a kisteherautó-flották tulajdonosait támogatja a mindennapi téli felhasználás közben, amellett, hogy segít csökkenteni a teljes tulajdonosi költségüket (azt, hogy a termék a teljes élettartama alatt mennyibe kerül a vállalkozásnak).

2024. május 16. 16:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38