Visszafogják informatikai beruházásaikat a kkv-k

MTI Sajtóadatbank, 2009. május 4. 11:35

A kis- és középvállalkozások (kkv) 82 százaléka nem vagy csak a tervezettnél kisebb informatikai (IT) beruházásra készül 2009-ben - állapítja meg az IDG lapkiadó és a D-Link megbízásából készített felmérés.

A kutatás kimutatta azt is, hogy a magyar kis- és középvállalatok 64 százaléka nem tervez 2009-ben IT beruházást, fejlesztést. A negatív beruházási hangulat fő oka a gazdasági válság okozta bevételcsökkenés, illetve az általános költségcsökkentés. A felmérésből az is kiderül, hogy a kkv-k nem nyitottak helyettesítő megoldásokra, és nem ismerik az EU-s pályázati lehetőségeket, vagy úgy gondolják, nem létezik számukra pályázati kiírás.

 Az IDG és a D-Link megbízásából készített kutatás 100 kis- és középvállalat IT beruházási terveit vizsgálta március második felében, s kimutatta, hogy a vállalkozások közel fele még a tervezett beruházásokat is visszavonta vagy elhalasztotta. Pozitív kivételt csak az azonnali költségcsökkentést hozó megoldások jelentenek. A válság okozta beruházás-visszavonás régiónként változó, leginkább Nyugat-Magyarországot érinti, míg a közép-magyarországi és a 200-nál több PC-vel rendelkező kkv-knál szinte változatlanok az IT beruházási tervek.

 A visszavont és halasztott beruházások esetén a megkérdezett vállalatok 54 százaléka általános költségcsökkentésre hivatkozott, míg a gazdasági helyzet okozta bevételcsökkenés 41 százalékuknál szerepel okként. A megkérdezettek 85 százaléka nem keres kedvezőbb költségű helyettesítő megoldást, tehát nagy részük nem nyitott az alternatív megoldások irányában. Az EU-s források bevonása és alkalmazása a kutatás alapján csupán 38 százalékuknál lehetséges, mivel 15 százalékuk egyáltalán nem ismeri, vagy nem járatos azokban, 47 százalékuk pedig úgy gondolja, nem létezik számára megfelelő EU-s pályázati kiírás.

 Bár a beruházási halasztások és visszavonások okai között csupán a cégek 5 százaléka hivatkozott a finanszírozási lehetőségek hiányára, mégis, a megkérdezett kis- és középvállalatok 64 százaléka úgy tartja, megváltoztatná beruházási terveit, ha segítségnyújtást kapna a finanszírozáshoz.

Kulcsszavak: fejlesztés kkv trend

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38