A mobiltelefonok virágkora még csak most kezdődik

Egyre nő az előfizetők száma

Czipperer Dia, 2015. március 4. 08:18

A GSMA (Group Speciale Mobile Assosiation) az idei Mobil Világkongresszuson publikálta legfrissebb jelentését. A szervezet becslései szerint az elkövetkezendő öt évben világszerte egymilliárddal nő a mobilelőfizetők száma.

Az elmúlt éveket tekintve egyre többen és többen használnak mobiltelefont, és ez a tendencia az elkövetkezendő években is folytatódni fog. Úgy tűnik, a mobileszközök forradalma még csak most kezdődik igazán.

 

A mobil boom

 

Talán nem is volt olyan régen, amikor még a színes kijelzős mobil is újdonságnak számított, lassan pedig már a 4K kijelzős telefonok kopogtatnak az ajtón. De a WAP és LTE kapcsolat is hasonlóan illusztrálja azt a mértékű fejlődést, amely az elmúlt években végbement. A telefonok rendeltetése egészen más irányba mozdult el: ma már a phabletek révén a telefon és táblagép kategóriája összeolvadni látszik, és az internet a telefonokon már nem ritkaságszámba megy sőt, a legtöbb mobilelőfizetés része az internetszolgáltatás is.

 

A GSMA frissen, az MWC-n ismertetett jelentése szerint (The Mobile Economy: 2015) az elkövetkezendő években tovább nő majd a mobilelőfizetők aránya. A 2014 év végi adatok még 3,6 milliárd mobilelőfizetőt regisztráltak, addig ez a szám a becslések szerint 2020-ra a 4,6 milliárdot is eléri. Ez éves szinten 4%-os növekedést jelent.

 

Alig néhány év múlva tehát a világ népességének közel 60%-a mobilelőfizető lesz. Ez az arány tavaly év végén nagyjából 50%-ra rúgott, vagyis a vilég népsségének fele már rendelkezik mobiltelefonnal.

 

És nem csupán a mobilfelhasználók száma gyarapodik önmagában. Ezen belül jelentősen nő ugyanis az okostelefont használók, valamint a mobilinternet előfizetők, azon belül is a 3G/4G adatkapcsolattal rendelkezők aránya.

 

Anne Bouverot, a GSMA főigazgatója szerint jelentős előrelépés történt ezen a területen az elmúlt években. Míg néhány évvel ezelőtt a világ lakosságának nagyjából egyötöde volt mobilfelhasználó, addig mára már átléptük az 50%-os küszöböt, és a következő öt évben további egymilliárd felhasználóval gyarapodhat ez a szám.

 

Egy új ökoszisztéma van kirajzolódóban, mely egyesíti a digitális és a fizikai világot és táplálja a gazdasági növekedést.

 

2014 év végén Európában a mobilfelhasználók aránya elérte a 80%-ot, ugyanakkor a Szaharától dére fekvő területeken csupán 39%-os ez a mutató. Az elkövetkezendő öt esztendő növekedése tehát főként a fejlődő országokra koncentrálódik majd, amely főként a mobileszközök és szolgáltatások, valamint a mobil lefedettség növekvő elérhetőségében érhető majd tetten.
 

 

A SIM-kártyák száma is tovább gyarapodik majd. Most sem meglepő, hogy egy embernek több mobiltelefonja, vagy legalábbis telefonszáma, azaz SIM-kártyája: ez hívta életre a Dual-SIM mobiltelefonokat is. Ez a tendencia a jövőben is folytatódik: a jelenlegi 7,1 millióról 9 millióra gyarapodik majd ez a szám, amely azt jelenti, hogy egy emberre átlagosan 1,8 SIM-kártya jut majd.

 

A 3G, illetve 4G-képes mobileszközök megjelenésével a mobil szélessáv is rohamosan nő: már most 40%-os az elterjedtsége, amely az előrejelzések szerint 2020-ra elérheti a 70%-ot.

 

Az „okosokban” a jövő

 

Ma már minden okos – sokszor halljuk ezt a közhelyet.  De honnan is jött ez az okosőrület? Hát, valahol a telefonokkal kezdődött el, amelyek ma már tudásukat tekintve egy mini számítógépnek felelnek meg. Azonban túlzás lenne azt állítani, hogy minden okos, hiszen még a mobiltelefonok frontján sem így áll a helyzet.

 

A GSMA 2014-es felmérése alapján a telefonok 37%-a volt okosként definiálható, és az előrejelzések szerint ezek a modellek néhány év múlva sem szorítják ki teljesen a hagyományos eszközöket a piacról. Ha minden igaz, 2020-ra 65%-os lehet az okostelefonok elterjedtsége világszerte.

 

Régiónként természetesen más kép rajzolódik ki. A fejlett országok egyértelműen jobban állnak ezen a téren, ott már 60%-os ez az arány, kezdve az 51%-os európaitól, egészen a 71%-os amerikai mutatókig.

 

A következő esztendőkben az okostelefon-növekedés terén a fejlődő országok kerülnek majd előtérbe, mellyel párhuzamosan a készülékek átlagos ára is csökken majd. A becslések szerint 2020-ra 2,9 milliárddal nő majd a mobilelőfizetések száma.

 


A mobil adatforgalmat is gerjeszti a növekedés

 

A mobil szélessávú technológiát nyújtó okostelefonok növekedése a mobil adatforgalomban is robbanást eredményez. A Cisco adatai szerint a mobil adatforgalom a jövőben gyarapodni fog, amely azt is eredményezi, hogy a mobil videófogyasztás iránti igény is növekszik majd. A mobilszolgáltatók pedig fontos beruházásokat eszközölnek az újgenerációs mobilhálózatok terén, mind a kapacitás, mind pedig a lefedettség terén.

 

A növekedés még egy fontos faktort hoz magával. Az új technológiák, megoldások révén, valamint a mobileszközök növekedésével az iparban dolgozók aránya is növekedni fog: a jelenlegi 12,8 millióhoz még 11,8 millió új munkahely csatlakozik, amely azt jelenti, hogy a közeljövőben 24,6, 2020-ra pedig 28,7 millióan dolgozhatnak az iparban.

 

Forrás: Adotas.com; Képek: gsma.com

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

A mesterséges intelligencia már érzékelhetően jelentős hatással bír az IT munkaerőpiacra is, így számos változást hozhat magával az idei évben. Bizonyos munkakörök továbbra is keresettek maradnak, összességében azonban csökkenő tendencia figyelhető meg az IT szakemberek foglalkoztatása iránt - a költségcsökkentés és az AI megjelenése átrendeződést hozhat a piacon.

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

A No Fluff Jobs nemzetközi állásportál immár negyedik alkalommal elemzi a magyar, a lengyel, a cseh, a holland és az ukrán technológiai szektorban dolgozó nők fizetését, szakterületeit és készségeit, ám ezúttal más megközelítésből vizsgálta e témát. Elsősorban azt mérte fel, mikor kezdődött a nők érdeklődése e terület iránt, és kaptak-e támogatást céljaik megvalósításához. Az elemzés kitér a nemek közötti megkülönböztetésekre és egyenlőtlenségekre is.

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

Dömping árakkal, a hirdetési felületek leuralásával, tömegesen lehetetlenítheti el a hazai webáruházak működését a kínai e-kereskedő platform, a Temu. A csata még nem dőlt el, sürgős cselekvésre van szükség, különben megsínyli a hazai e-kereskedelmi piac jelentős része – figyelmeztet Szabó László a Growww Digital digitális marketing szakértője.

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

Az egészségügyi területen az adatok hiánya és költségessége korlátozza az MI fejlődését, különösen a bőrbetegségek esetén. A magyar MI fejlesztő csapat, az AIP Labs azonban létrehozott egy olyan fejlett, generatív MI-t, amely nemcsak tanul a meglévő forrásokból, hanem új adatokat is képes létrehozni, megkerülve a drága és nehezen beszerezhető címkézett adatok problémáját. Így szintetikus képeket tudnak alkotni olyan ritka bőrbetegségekről is, amelyekről jelenleg kevés információ áll rendelkezésre.

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

A szezonnyitó Forma-1-es futam házigazdája, a Bahrain International Circuit (BIC) ma kiadott sajtóközleményében jelentette be, hogy a magyar Festipay készpénzmentes fizetés és integrált rendezvénymenedzsment szolgáltató cég által működtetett BIC PAY bevezetésével készpénzmentes fizetési rendszerre állnak át. 

2024. február 21. 16:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50